, , ,

Gonio VR vil gøre genoptræning til en leg

Gonio VR vinder Berlingske Business Boost med deres VR-rehabiliterings-program. Realities har mødt idémanden Jesper Aggergaard til en snak om VR, iværksætteri og den store sundhedsdisruption.

”Det er altså for vild en følelse. Sejren er en kæmpe forløsning. Det er en stor anerkendelse at få blåstemplet vores idé af Berlingske. Og det er jo super fedt, når man har møder med potentielle partnere, at man kan sige, at vi har vundet det her,” jubler Jesper Aggergaard.

”Noget af det vi manglede virkelig meget har været opmærksomhed. Og det hjælper det her selvfølgelig meget på.”

 

Fra i dag kan Jesper Aggergaard og partneren Ege Jespersen skrive prisvindende iværksætter på visitkortet. Dommerpanelet, der blandt andet består af Christian Stadil og Martin Thorborg kunne i den grad se potentialet i den måde Gonio bruger virtual reality til at forbedre patienters genoptræning.

Det kunne Realities’ udsendte også, da jeg prøvede systemet i sidste uge.

Du kan se Realities i rollen som forsøgskanin her:

Jesper Aggergaard er en selverklæret nørd, der tidligt så et lys i VR-teknologien:

”Jeg forudbestilte en HTC Vive, fordi jeg gerne ville spille på den. Så tænkte jeg som en sekundær ting, at jeg ville skrive den af i firmaet, fordi der sikkert var et program, jeg kunne bruge der.

Men jeg kunne ikke finde noget, jeg som fysioterapeut kunne stå fagligt inde for. Og så har jeg det sådan, at hvis du ikke kan finde det, du vil have, må du selv skabe det”.

Resultatet af Jespers iværksætteri blev Gonio.

Ideen bag er såre simpel: Det er kun 30% af patienter, der laver deres øvelser, når de ikke er i kontakt med en fysioterapeut. Men hvad hvis man kunne gamificere genoptræningen?

”Det vil kunne hæve folkesundheden på et kæmpe niveau,” profeterer han.

Virtual reality i sundhedens tjeneste

Inde i Gonios VR-univers kan man vælge mellem forskellige skadestyper, for eksempel en skulderskade, og to forskellige træningsøvelser.

I den ene øvelse står man i en juicebod og laver drikke baseret på de ordrer, der kommer ind. Det er ikke dumt, men heller ikke begejstrende.

Den anden øvelse er jeg til gengæld pjattet med. Her kommer et metalrør direkte imod en, men røret er ikke lige. Det krummer, drejer og bøjer i alle retninger. Spillerens job er at sørge for, at røret hele tiden er indenfor ketsjerens ramme. Langt fra en let opgave, skal jeg hilse og sige.

Opgavernes sværhedsgrad er baseret på en simpel test, hvor softwaren lærer, hvilken fysisk tilstand man er i.

Gonio bliver skabt i et VR-lab i Aarhus, og testet i Jespers fysioterapi-klinik i Valby: ”Den konstruktion er en stor styrke for os. Her har vi rigtige patienter og fysioterapeuter, der kan give feedback. Hvis der er et problem eller en bug, kan vi bare tage et skærmbillede og sende det til Aarhus. Så får vi et nyt build tilbage et par dage senere.”

Screengrab fra Gonio VR. Fysioterapeuten kan følge brugeren, der pt. arbejder i juiceboden, og holde øje med dennes udvikling over tid.

Holdet arbejder løbende på at udvide Gonio med flere træningsøvelser, blandt andet baseret på den feedback de får fra de kommuner, de gerne vil sælge softwaren til.

De arbejder med en licens-model. Vil en kommune lade 10 patienter træne virtuelt skal de punge ud med 10.000 kroner om året. Det er stadig early days for Gonio. Brøndby kommune har bidt på, mange andre kommuner er interesserede, men det store gennembrud har de stadig foran sig.

“Det er benhårdt opsøgende salg at være iværksætter. Hvis nogen i Jylland vil se, hvad Gonio kan gøre for genoptræning, kører vi gerne langt og viser det frem gratis. Det kommer prisen fra Berlingske heller ikke til at ændre på.”

 

Controller-teknologi har gjort Gonio muligt

Der er mange måder at gamificere genoptræning på. De fleste kræver ikke, at patienten isolerer sig i en virtuel verden, noget jeg tænker kan holde nogen væk fra at bruge Gonio. Alligevel udvikler de til HTC Vive og ikke for eksempel Nintendo Wii.

Aggergaard forklarer, at det er fordi HTC Vives controllere er meget bedre end Nintendo Wiis. Det havde faktisk slet ikke kunnet lade sig gøre at lave brugbar software før VR kom på markedet.

Screengrab fra Gonio VR:  Lige nu kan man behandle tre typer af skader med Gonio.

Han er dog ikke forlovet med virtual reality, og ser et stort potentiale i at lave for eksempel en AR-udgave af Gonio, når teknologien er klar. Der er også mange andre sundhedsteknologiske ideer på tegnebrættet:

”Kan man lære en AI at differentiere et raskt knæ fra et sygt bare ved at lytte til det? Så er der selvfølgelig en stor fremtid i oplæring, vi skal for eksempel have simulationer af patientsituationer, så fysioterapeuter kan få hands-on erfaring i virtual reality. Og så vil jeg sindssygt gerne have en AR-scanner til fysioterapeuter, så vi kan kigge ind i folks led uden den 2D-skærm, vi lige nu er bundet op på.

Så jeg har en masse idéer, jeg gerne vil have midler til at efterforske. Men Gonio er hovedprojektet lige nu, og kommer til at være det de næste mange år.”

 

Den store sundheds-disruption gør alle til shamaner

Aggergaard mener, at en kæmpe disruption, som vil have enorme konsekvenser for sundhedsområdet, er lige rundt om hjørnet.

Den tanke deler mange sundhedsprofessionelle. F.eks. de fysioterapeuter som Aggergaard møder, når han holder oplæg på fysioterapi-skolen:

”Nogle er bange for, om ikke fysioterapeuterne bliver overflødige og arbejdsløse. Men jeg er jo fysioterapeut selv, og jeg er heller ikke interesseret i at blive arbejdsløs.”

Gonio skal give fysioterapeuter kvantificerbare data om patienterne, som kan forbedre rehabliteringen.

Aggergaard mener i stedet at redskaber som Gonio kan hjælpe sundhedsprofessionelle med at sikre, at der er varme hænder til de folk, der virkelig har brug for dem:

”Gonio laver for eksempel en graf over smerte og bevægelighed for brugerne, så der kan man se, om der er nogen, der udvikler sig i dårlig retning, og så ved vi, okay her skal vi lave en intervention.”

Selvom ikke alle sundhedsprofessionelle er begejstrede over udviklingen med for eksempel patienter, der er blevet paniske efter t have selvdiagnosticeret gennem google, ser Aggergaard sundhedsdisruptionen som en god ting:

”Jeg tror, vi bliver et samfund af shamaner.  I gamle dage gav shamanen dig en drik, eller rystede knoglerne over dig, så du fik det bedre.

”I dag har vi en app til at gøre os mere mindful, en app, der siger til, hvis vi sover for lidt, eller en der kan fortælle os, at vores faldende blodsukker og irregulære puls indikerer, at vi skal dyrke mere motion.”

”Så vi er blevet meget mere selvstændige og uafhængige. Den her disruption af sundhedsvæsnet gør os meget mere selvstændige og sunde, end vi nogensinde har været før, og vi kommer til at forudsige mange problemer. Det er godt!”

Fodboldklubben Arsenal opgiver dyrt VR-træningsudstyr

Gonio VR vil gøre genoptræning til en leg